12. ročník TýdnE pro rodinu

Motto vyjadřuje tuto myšlenku: Rodina má cenu. 

Vnímáme potřebu výrazněji ocenit a poukázat na to, co je v rodině dobré, jaké hodnoty rodina vytváří.

Zamyšlení z 12. ročníku Týdnu pro rodinu

Cílem je, abychom vrátili rodinu do veřejného zájmu a poukázali na hodnoty, které má nejen pro společnost, ale pro každého z nás.

Přemýšleli jste někdy, jak byste ohodnotili svoji práci pro rodinu? Kolik času péči o rodinu věnujete?  Jestli se můžete doma rozvíjet, nebo je to pořád dokola?

Tyto a další otázky jsme si položili i my v Rodinném svazu ČR. Připravili jsme 2 pracovní listy, které pomůžou vyčíslit hodnotu práce pro rodinu a uvědomit si, co v rodině vnímáme jako důležité.

1. Rodina má cenu, kterou vypočítáme, když si v pracovním listu doplníme, kolik času strávíme u jednotlivých činností. Běžné denní činnosti, které vyplývají z chodu domácnosti, z péče o děti, by bylo možné nahradit profesionální agenturou. Kolik by si tento profesionál účtoval? Vycházíme zde z minimálních sazeb agentur, které jsou běžnou součástí trhu práce.

2. Druhý pracovní list vybízí k zamyšlení: pokud tyto činnosti nahradíme odbornými pracovníky, co by nám chybělo? Společně strávený čas při přípravě večeře, nebo cesta do školy se štěbetajícími dětmi? A to jsou právě otázky, které  se zabývají konkrétními hodnotami žitými v rodině.

Budeme velmi rádi, když se s námi podělíte, na co jste přišli!